Onze sprekers 2018

Voor de derde "International Stone Fruit Conference" hebben we een aantal nationale en internationale erkende sprekers aan ons weten te binden. Zij zullen theoretische inhoud op een praktijkgerichte manier overbrengen.

De sprekers worden kort geïntroduceerd.

JON CLARK

 

Algemeen directeur

Fruit Growers Alianza Ltd. - een partnerschap van San Clemente & Gesex Chile

Chatteris / Verenigd Koninkrijk

 

Jon Clark is al 29 jaar werkzaam in de fruitsector en 16 jaar in de verkoop van kersen. Zijn carrière bij een groenteman gaf hem inzicht in alle soorten groenten en fruit, in het netwerk van groothandel en toonde hem hoe samen te werken met klanten. Daarna werkte hij voor sommige importeurs in de fruitsector en richtte in 2009 Total Cherry op, binnen de Total Produce Groep. Die de Britse en wereldwijde productie samenbracht en binnen afzienbare tijd een aandeel 25% van de totale Britse kersen markt bereikte. Dit was mogelijk door de erkenning van de behoeften van de telers en klanten. In het jaar 2016 verliet Jon Total Produce en begon in januari 2017 zijn werk voor twee van de meest gerespecteerde producenten/exporteurs van Chili (San Clemente en Gesex) onder de naam FGA, Fruit Growers Alianza. FGA verkoopt hun steenfruit, appels en tafeldruiven in het Verenigd Koninkrijk en geheel Europa. De producenten zijn eigenaren van FGA, en hierdoor kunnen ze snel inspelen op wensen en eisen van hun klanten.

DAVID A. GEEN

 

Voorzitter Jealous Fruit Ltd. / Coral Beach Farms Ltd.

Vice-voorzitter van de vereniging kersentelers in Brits-Columbia

Okanagan Valley, British Columbia / Canada

 

David Geen is kersenteler in de Okanagan Valley in British Columbia, Canada. Hij is de vierde generatie landbouwers, en de eerste generatie van zijn familie, die is gespecialiseerd in de productie van zoete kersen. David was een van de vroege pioniers die kersen plantages als spil bomen met hoge plantdichtheid plantten en zelffertile Canadese rassen op nieuwe onderstammen plantten. David en zijn vrouw Laura exploiteren 280 hectare met zoete kersen, die zijn geplant op 50 graden noorderbreedte op een hoogte van 300 tot 600 meter. De productie bedroeg in 2017 3.700 ton, met een verhoging tot 7.000 ton binnen vijf jaar. Het bedrijf is verticaal geïntegreerd in de productie, de verpakking en de verkoop en wordt intern bestuurd. De productie komt merendeelsl uit het Canadese teeltprogramma, maar is tussentijds breder opgezet door Kordia en Regina. De oogst loopt van medio juli tot begin September. Het bedrijf is gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige, laat rijpende kersen voor wereldwijde exportmarkten.

 

DR. A. FABIÁN GUILLÉN

 

Professor op het departement van voedingsmiddelentechnologie

Universiteit Miguel Hernández

Orihuela (Alicante), Spanje

 

Fabián Guillén is Professor in de voedingsmiddelentechnologie op de Universiteit Miguel Hernández (UMH) in Spanje, waar hij ook zijn doctoraat in de voedingsmiddelentechnologie heeft ontvangen. Daarvoor werkte hij bij verschillende onderzoeksfaciliteiten voor elk bijna 2 jaar: Instituut voor planten- en voedingsmiddelenonderzoek in Nieuw-Zeeland (2009), onderzoek Instituut voor landbouweconomie A.R.O / Volcani Centrum in Israël (2011) en aan de Universiteit van Hawaï (2016). In zijn huidige werk is hij belast met het onderwijs, management, onderzoek, en toezicht op afgestudeerden en promovendi in de technologie na de oogst. In de afgelopen 15 jaar heeft Dr. Guillén als een specialist op het gebied van post oogst technologie een uitgebreide fundamentele research opgebouwd met 60 door deskundigen onderzochte verhandelingen. Hij is ook als een revisor voor verscheidene internationale vaktijdschriften (Journal Citation Report) op het gebied van landbouw, plant biologie en voeding wetenschap actief. Zijn vakgebied behandelt de evaluatie en beoordeling van de pre- en na-oogst technologieën om op basis van het gebruik van natuurlijke stoffen de houdbaarheid van steenvruchten en andere vruchten van het Middellandse-Zeegebied uit te breiden.

MONIKA MÖHLER

 

Dipl. ingenieur tuinbouw

Management Vakgroep fruitteelt op de LVG (Lehr- und Versuchsanstalt Gartenbau) Erfurt

Erfurt/ Duitsland

 

Monika Möhler leidt al 25 jaar de afdeling fruitteelt aan de Lehr - und Versuchsanstalt Gartenbau Erfurt, in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Thüringen. Zij werkt er als onderzoekster voor de fruittelers uit Thüringen, met het accent op steenfruit. In het bijzonder onderzoekt zij bij zoete kersen nieuwe rassen en onderstammen. Onder haar leiding worden proeven naar moderne teelt systemen en ook proeven ter controle van irrigatie en fertigatie bij zoete kersen doorgevoerd.

Daarnaast heeft zij naam gemaakt met de teelt van hazelnoten op Thüringer bodem. Tegelijkertijd is Monika Möhler als lerares werkzaam voor het vak fruitteelt op de school van de LVG Erfurt (vak- en techniekopleiding). Voor de deelstaat Thüringen regelt ze de samenwerking met telers van de Duitse deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt, en werkt mee op nationaal niveau in de werkgroep fruitteelt kwaliteitsonderzoek. Ze is actief als woordvoerder van de beroeps commissie steenfruit teelt in de nationale vakgroep fruitteelt.

PIERRE ROCHEPEAU

 

manager op het gebied van licenties en ontwikkeling van rassen

INRA - Franse Instituut voor onderzoek op het gebied van landbouw / CEP Innovation

Lyon, Frankrijk

 

Pierre Rochepeau werkt momenteel als manager op het gebied van licenties en ontwikkeling van concepten voor CEP Innovation. Hij is verantwoordelijk voor de testlocaties en uitvoering van de proeven met selecties die nog niet commercieel op de markt gebracht zijn (bijv. in de EU, VS, Chili, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika). Bij de commerciële rassen is hij verantwoordelijk voor teeltmateriaal, licenties en de begeleiding van de kwekerijen.

Oorspronkelijk komt Pierre Rochepeau uit het Rhônedal, dat een van de belangrijkste regio's van Frankrijk voor de steenfruit productie is, in het bijzonder voor abrikozen. Zo werd hij op natuurlijk wijze aangetrokken door de "koorts" van de fruitproductie. Tijdens zijn agrarische studie aan de hogere agrarische school van Purpan in Toulouse ontwikkelde hij een sterk interesse in de rassenteelt en in het algemeen in innovaties op agrarische gebied. Voordat hij begon met zijn werkzaamheden in de fruitteelt, werkte Pierre Rochepeau in het kweken van rozen. Op het gebied van het fruit werkt hij nu voor CEP Innovation waar hij toezicht heeft over pit- en steenvruchten, evenals onderstammen, die werden gekweekt door de INRA. De kweekprogramma's zijn vooral gericht op de resistentie tegen schadelijke ziekteverwekkers, bijv. Sharka resistentie bij abrikozen.

HUBERT SIEGLER

 

Beierse Staatsinstituut voor wijnbouw en tuinbouw

Veitshöchheim/ Duitsland

 

Na zijn studie op het gebied van tuinbouw aan de hoge school van Weihenstephan tot Dipl. ing (FH) tuinbouw begon Hubert Siegler zijn professionele carrière in 1986 met de inkoop van goederen bij een zadenbedrijf. In 1989 begon hij als aankomend hoger ambtenaar in de voorbereidings dienst van het Beierse staat ministerie van voedselvoorziening, landbouw en bosbouw , en deed hier zijn staatsexamen. Van 1992 tot september 2016 is Hubert Siegler op het Beierse Staatsinstituut voor wijnbouw- en tuinbouw (LWG) Veitshöchheim verantwoordelijk voor onderzoeken op het gebied van fruitteelt, kwekerijen en hobby tuinbouw. Zijn focus ligt op het testen van rassen, onderstammen en cultivatiewijzen in de steen- en kleinfruit met daaruit resulterende aanbevelingen voor zowel de beroeps als de hobby tuinbouw. De kersen en pruimen hebben daarbij traditioneel de meeste aandacht. Belangrijke onderwerpen zijn zwak-groeiende onderstammen, dichte beplanting, spilboom kweek, en regenbescherming/overkapping. Ook waren abrikozen en bijzondere fruitsoorten zoals kweeperen, kiwi bessen en andere nieuwe vruchten deel van zijn werkgebied.

RONALD VERMEULEN

 

RVFC fruitteelt voorlichting

Deil/ Nederland

 

Ronald Vermeulen is een particuliere fruitteelt adviseur en in deze functie regelmatig in Argentinië en Chili werkzaam. Daarnaast werkt hij bij Fruitmasters Nederland om nieuwe appel-, kersen- en perenrassen te onderzoeken en te beoordelen. In opdracht van European Fruit Cooperation (een land overschrijdende vereniging van producenten organisaties in Europa) adviseert  hij, buiten de Europese licentiehouder, het ras Kanzi wereldwijd en is verantwoordelijk voor de advisering van proefstations in Europa voor het nieuwe peren ras  Cepuna (Migo®).

Zijn connectie met de fruitteelt begon in 1983 met de agrarische fruitteeltopleiding en werd voltooid in 1986. Daarnaast heeft hij nog een tweejarige hogere fruitteelt leergang gedaan. Na een half jaar bij de Plantenziektenkundige Dienst is hij voor een jaar werkzaam geweest op een fruitteeltbedrijf in  Australië. Hierna begon zijn carrière als fruitteelt adviseur bij proefstations en fruitteelt bedrijven. DLV fruit adviesdienst en PPO (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) Randwijk waren tussenstations in zijn carrière. Daarna richtte hij zich meer op het particuliere fruitteelt advies in Zuid-Amerika en was Ronald Vermeulen wereldwijd verantwoordelijk voor het perenras “Sweet Sensation” van de Greenery.

JEF VERCAMMEN

 

Directeur Proeftuin Pit- en Steenfruit

Proefcentrum Fruitteelt VZW

Sint Truiden, België

 

Na zijn studies heeft Jef Vercammen gewerkt als onderzoeker aan de KULeuven (15 maanden) en als leraar in een landbouwschool (2 maanden). Op september 1985 is hij gestart als onderzoeker in de “Proeftuin pit- en steenfruit” in Sint-Truiden (België). Op september 1993 is hij directeur geworden. Sinds januari 2006 is de “Proeftuin pit- en steenfruit” een afdeling van “Proefcentrum Fruitteelt vzw” (pcfruit vzw). Jef Vercammen is lid van het directiecomité.

Het is de taak van de “Proeftuin pit- en steenfruit” om de nieuwe ontwikkelingen van het wetenschappelijk onderzoek te testen en te demonstreren (praktijkonderzoek en demonstratieproeven) “Proeftuin pit- en steenfruit” werkt vooral op appels, peren en zoete kersen. De belangrijkste onderzoeksthema’s zijn rassenonderzoek, groeibeheersing en onderstammen, oogstzekerheid (vruchtzetting en vruchtdunning), plant- en snoeisystemen, bemesting en bodemmoeheid. Sinds maart 2015 is Jef Vercammen voorzitter van de EUFRIN Werkgroep “Apple & Pear Variety & Rootstock Testing”.

MATTHEW D. WHITING

 

Wetenschapper "Associate Degree" / Professor / Expert in fruitboomfysiologie
Washington State University (Universiteit voor landbouwwetenschappen)
Prosser, WA / Verenigde Staten van Amerika

 

Matt beheert sinds 2002 een op toepassingen gebaseerd onderzoek- en ontwikkelingsprogramma voor fruitboomfysiologie. Zijn team onderzoekt de factoren die nadelig kunnen zijn voor het produceren van fruit op een duurzame manier. In het bijzonder is hij geïnteresseerd in de volledige boomfysiologie, boomgaardarchitectuur, automatisering in fruitproductiesystemen, milieubeheersing van de fruitkwaliteit en de biologie van bevruchting.

Matt Whiting studeerde af aan de Universiteit van Guelph Ontario (Canada), waar hij Tuinbouw en bedrijfskunde studeerde. Later in zijn studie concentreerde hij zich op naoogst fysiologie, en is afgestudeerd met een ''Master of Science''. Hij studeerde af aan de Staats Universiteit van Washington met een doctoraat op het gebied van boomfysiologie. Matt Whiting is een gewaardeerde partner voor fruittelers over de hele wereld. Hij reist veel om lezingen te geven op het gebied van de productie van zoete kersen. En daarnaast ook om ideeën en ervaringen uit te wisselen met producenten en wetenschappers.